SIBO: Wat is het, Hoe Ontstaat Het, en Wat zijn de Gevolgen?

Wat is SIBO?

SIBO, ofwel Small Intestinal Bacterial Overgrowth, is een aandoening waarbij er een overmatige groei van bacteriën in de dunne darm plaatsvindt. In een gezonde darm bevindt zich een lage concentratie bacteriën in de dunne darm, terwijl de dikke darm een hoge concentratie bacteriën bevat. Bij SIBO is deze verhouding verstoord, wat kan leiden tot verschillende spijsverteringsproblemen.

Hoe ontstaat het?

SIBO ontstaat meestal wanneer de doorstroming van voedsel in het spijsverteringskanaal vertraagd is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een tekort aan maagzuur, verteringsproblemen, verminderde darmmotiliteit, of een disfunctie van de ileocaecale klep(darmklep tussen de dunne -en de dikkedarm). Ook operaties aan het maag-darmkanaal en het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen bijdragen aan het ontstaan van SIBO, zoals anti-biotica.

Gevolgen van SIBO

De gevolgen van SIBO kunnen erg vervelend zijn en het dagelijks leven van veel mensen beïnvloeden. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn, diarree of constipatie en voedselintoleranties. Daarnaast kunnen voedingsdeficiënties optreden, vooral van vitamine B12, A, D, E en K, wat kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en geheugenverlies.

Behandeling

Hoewel SIBO een hardnekkig probleem kan zijn, is het behandelbaar. De behandeling richt zich op het herstellen van de balans in de darmflora. Zelf zet ik ontlastingsonderzoeken in, om uiteindelijk tot een gericht behandelplan te komen.