Omega-3 en laaggradige ontstekingen

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die een cruciale rol spelen in onze gezondheid. Ze staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen en bieden tal van voordelen voor ons lichaam. Vanuit een orthomoleculaire visie, waarbij optimale gezondheid wordt nagestreefd door middel van voeding en supplementen, zijn omega-3 vetzuren bijzonder waardevol bij het bestrijden van laaggradige ontstekingen.

Wat zijn Omega-3 vetzuren?

Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor het menselijk lichaam. Er zijn drie belangrijke typen omega-3 vetzuren:

Alfa-linoleenzuur (ALA): Wordt voornamelijk gevonden in plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, chiazaad en walnoten.

Eicosapentaeenzuur (EPA) en Docosahexaeenzuur (DHA): Deze komen voornamelijk voor in vette vis zoals zalm, makreel, haring en sardines.

Ons lichaam kan ALA slechts in beperkte mate omzetten in EPA en DHA, daarom is het belangrijk om voldoende EPA en DHA direct uit voeding of supplementen binnen te krijgen.

Laaggradige ontstekingen

Laaggradige ontstekingen zijn chronische ontstekingen op een laag niveau die lange tijd in het lichaam aanwezig kunnen zijn. Ze worden vaak niet opgemerkt maar kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van verschillende chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes, reuma en bepaalde vormen van kanker, maar ook auto-immuunziekten kunnen uitgelokt worden door laaggradige ontstekingen.

Omega-3 en ontstekingsremming

Omega-3 vetzuren hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Hier is hoe ze werken:

  1. Verlaging van ontstekingsmarkers: Omega-3 vetzuren helpen bij het verlagen van de niveaus van ontstekingsmarkers zoals C-reactief proteïne (CRP) in het bloed.
  2. Balanceren van omega-6 vetzuren: In ons moderne dieet krijgen we vaak te veel omega-6 vetzuren binnen, die ontstekingen kunnen bevorderen. Omega-3 vetzuren helpen deze balans te herstellen en ontstekingsreacties te verminderen.
  3. Productie van ontstekingsremmende stoffen: Omega-3 vetzuren worden omgezet in eicosanoïden, hormoonachtige stoffen die ontstekingen helpen verminderen.
  4. Bescherming van cellen: Ze helpen bij het stabiliseren van celmembranen en beschermen cellen tegen schade veroorzaakt door ontstekingen. Zo worden stoffen zoals vitamines en mineralen beter opgenomen in de cel en afvaltstoffen beter worden afgevoerd.

Orthomoleculaire aanpak voor omega-3 suppletie

Vanuit een orthomoleculaire benadering wordt geadviseerd om de inname van omega-3 vetzuren te optimaliseren door zowel voeding als suppletie. Hier zijn enkele aanbevelingen:

  • Voedingsbronnen: Eet regelmatig vette vis zoals zalm, makreel, en sardines. Plantaardige bronnen zoals chiazaad, lijnzaad, en walnoten zijn ook waardevol.
  • Supplementen: Overweeg het gebruik van hoogwaardige omega-3 visolie, met name die rijk zijn aan EPA en DHA, om tekorten aan te vullen.
  • Balans met omega-6: Zorg voor een evenwichtige inname van omega-6 vetzuren om ontstekingen in het lichaam te verminderen. Vermijd overmatige consumptie van bewerkte en gefrituurde voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-6.
  • Door de ontstekingsremmende effecten van omega-3 vetzuren te benutten, kunnen we laaggradige ontstekingen effectief aanpakken en bijdragen aan een betere algehele gezondheid.

Omega-3 visolie

Zelf werk ik met een omega-3 visolie wat wordt geproduceerd in Noorwegen. Deze omega 3 olie is een pure bron van vitale Full Sprectum Omega 3-vetzuren, afkomstig van 100% wilde kabeljauw, opgevist uit de Noordelijke IJszee. Deze olie bevat veel EPA en DHA.

Omdat omega-3 capsules vaak een lagere samenstelling hebben van EPA en DHA en de werking niet optimaal is, werk ik met een pure visolie.

Voor meer informatie en persoonlijk advies over hoe omega-3 vetzuren en andere voedingsstoffen jouw gezondheid kunnen verbeteren, neem gerust contact met mij op (via gratis kennismakingsgesprek of via de e-mail). En bekijk het Omega-3 Traject.