Exorfinesysteem

Exorfinesysteem in relatie tot ADHD, ADD en/of gedragsproblemen

Het exofrinesysteem verwijst naar de opioïde-achtige stoffen, zoals exorfinen, die voorkomen in bepaalde voedingsmiddelen zoals gluten, zuivel en soja. Deze stoffen kunnen de werking van endorfine, een lichaamseigen hormoon dat pijnstillend en gelukkig maakt, beïnvloeden.

Wat zijn exorfinen?

Exorfinen zijn eiwitten die morfine-achtige eigenschappen hebben. Ze worden vrijgegeven bij het afbreken van gluten (in granen), caseïne (in zuivel) en soja. Ze hechten zich aan de endorfine-receptoren in de hersenen, wat kan leiden tot een korte toename van endorfine en dopamine, gevolgd door een dip. Als deze dip wordt bereikt is weer sterke behoefte aan voedingsmiddelen die exorfinen bevatten, zodat endorfine en dopamine weer toenemen. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

Hoe werkt het exorfinesysteem?

Wanneer je veel voedingsmiddelen met exorfinen eet, kunnen deze exorfinen de werking van dopamine en serotonine verstoren. Dit kan leiden tot verminderde motivatie, depressie en andere negatieve gevolgen voor je humeur en gedrag. Het DPPIV-enzym is nodig, om te veel aan exorfinen af te breken. Er zijn steeds meer onderzoeken dat verwijst naar een DPPIV-tekort bij kinderen met ADHD, ADD en/of gedragsproblemen.

Relatie met ADHD en ADD

Onderzoek suggereert dat een hoge exorfinenbelasting kan bijdragen aan symptomen van ADHD en ADD. De disruptie van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine door exorfinen kan leiden tot problemen met aandacht, impulsiviteit en hyperactiviteit. In sommige gevallen kan een exorfinen-vrij dieet helpen bij het verminderen van ADHD-symptomen.

Bron: J Res Pharm Pract, 2014; 3: 130-136
Bron: Lancet, 2011; 377: 494-503
Bron: Cermak, S.A., Curtin, C., Bandini, L.G., Food Selectivity and sensory sensitivity in children with autism spectrum disorders, Journal of the American Dietic Association, februari 2010, 110(2), pp 238-246